sunnuntai 26. tammikuuta 2014
Ergonomiaa ja evästä
Kävimmä tuossa töissä taas viikon. Enään olisi kolme viikkoa tätä "vaihetta" reissusta jäljellä. Aamuheräämiset on todettu jälleen tympeiksi. Mutta se on välttämätöntä, eipä töitä täälläkään joka nurkan takana ole. Työmme on hyvin vaihtelevaa. :) Aamuisin olemme beef-boksien kimpussa. Työnkuva on laittaa tuoretta teurastamolta juuri pakattua ja tuotua lihaa kehikkoihin, jotka laitettaan pakastimeen sekä ottaa edelliset pois kehikoilta ja lajitella bokseissa näkyvien koodien mukaan lavoille. Yksi boksi painaa 20-30 kg ja bokseja on 3-6 miehelle yhteensä 1500. Tämä ottaa yleensä kaksi tuntia aamusta. Tämä kaikki tehään pirteästi ulkosalla 30 asteen aamulämmöissä.
Työpäivään sisältyy kaksi puolen tunnin taukoa, joista toisesta maksetaan palkka. Ensimmäistä kutsutaan smoukiksi/breikiksi ja toista lanchiksi. Työnteko jatkuu usein muilla lihaboksi siirtelyillä. Tosin nämä tehdään sisätiloissa, joissa on n. +2 astetta lämmintä. Kotimainen ilmasto ei pääse siis täysin unohtumaan tällaisessa paikassa. Työtehtäviä on joillakin myös pakkasen puolella, mutta me emme sinne ole haluamassakaan, koska niissä töissä ei ole enää ruumiillisesta työstä kyse. Lihaboksien siirtely on hienointa koko firmassa. Parasta on päästä pakkaamaan 40 jalan rekkakontti sellaisten työkavereitten kanssa, jotka ei aivan omaan tahtiin pysty. Silloin saa heitellä varmasti koko palkan eestä niitä laatikoita - myös yläriveille. Muuten työtehtäviin kuuluu kanalaatikoilla samanlaista toimintaa. Kaikkiaan työ vaatii myös tarkkuutta että jaksaa katsoa koodit boksista ja laittaa oikeaan paikkaan. Samaan tyyliin myös liikahtaa lampaanlihat ja seafoodit. Tosin pakkauksissa on suuria eroja ja nämä ei maistu ainakaan allekirjoittaneelle ollenkaan. Seafoodia on parhaillaan ollut isompi (40 ft) kontti sisältäen 39 eri tuotetta ja senverra sekasin tuotteet pakattu, että kaikki 6000 boksin koodit on saanu tarkistaa, että mihin ne laittaa. Tylsäähän tällanen on mutta kun niin moni haluaa tietää mitä viime viikkoina on tehty. Tylsää.
Jos ilosempiin aiheisiin vaihetaan niin puhutaan ruuasta. Tuosta maaliman välttämättömimmästä elinkeinosta. Ruuasta ollaankiin ohimennen mainittu, että totutunlaista evästä täältä on hankalampi löytää. Siksikin on ollut mukava kokeilla paikallisia raaka-aineita ja ainakin kenguru on maistunut kainuulaisellekin. Riistaisampi olemus lihassa on hyvän maun lisäksi kelvannut poikosille. Lisäksi tietoisuus lihan rasvattomuudesta on kuin hunajaa mehiläisille tammikuussa.
Enempi alkaa jo miettimään tässä vaiheessa sitä mitä kaikkea kotopuolessa perinteisesti valmistetaan tai mitä on joskus syönyt, mutta ei ole vain jostain syystä tehnyt viime vuosina. Suupielet nappasee kun täällä miettii kotosuomen herkkuja - kahenlaiset puolukkapuurot, joista tällähetkelllä mielellään valitsisi imelletyn, marjasopat ja puuro -aamiaiset, karjalanpaisti, keittoruuat yms. Herkkusistakin on väliin makusteltu. Kun muistaa äiskän niin monesti tekemän voipuuron. Siinähän oli punasista viinimarjoista tehty soppa kylessä. Oijoi! Kaikille äiteille voi kyllä sanoa, että pitäkääpä näitä makuja parraannemukaan pöydissä. Vaatimaanhan emme ala kun tietää miten se aika rientää. Mustikkakukkookin vois pikkusen syyä. :)
Leivälle pitää kirjottaa ihan oma kappale. Herättää niinpaljon kysymysmerkkejä tämä paikallinen leipomokulttuuri. Kaikki on nii samanlaista. Vaaleaa vehnäleipää, vaaleahkoa vehnäleipää, vaaleaa kokojyvävehnäleipää ja vehnäleipää ja vehnäleipää erillaisilla siemenillä. Mutta oli se mitä vain niin se on samaa mömmöä suupielissä. Ei siinä ero tule onko sinne sisälle ujutettu auringonkukkaa tai jotakin muuta. Seesamin siemeniä ei pysty syömään. Se on nähty. Kyllä pitää olla suupielet betonista, että tuota toastia syö joka päivä. Ei auta isommalle pojalle ainakaan enää edes paahtaminen. Työpäivälle saattaa yhen leipäparin tehä mukaan. Mutta ei neljäsosaleivän jälkeen voi olla varma syökö sitä loppuun enää. Kyllä ois busineksen paikka leipomoilla. Muuten kyllä leipomoista löytää erittäinkin suupielien myötästä evästä. Piiraat on kyll aina ollu hyviä ja niissä on täytteenä ensiluokkaista lihaa yms. Reissupäivinä niitä on syöty. Pari kuukautta kohta edellisestä. Vois korjata tilanteen seuraavalla kauppareissulla. Samoten muffinssit kyllä täällä osataan tehä! Mutakakku on osottautunu arvostettavaksi.
Maku on varmasti hajun jälkeen muistoja eniten palauttava tekijä. Maut täällä on erilaisia, vaikka puhuttaisiin maidosta. Samoin liha maistuu erille kun on elukat erilaisella ravinnolla, nauta on nauta, mutta liha ei ole liha. Kasvikset on täällä ainakin tuoretta mutta maku vaan tuntuu vaimeammalta. Paikallisista hedelmistähän saa kivaa lisää kaikkeen. Mangoakin on maistettu, vaikka sitäkinhän saa Sotkamon Siwasta. Mutta se on sellane pilttinen se maku. Ei raavaalle miehelle.
Ikäväänhän täällä näitä kirjottelee. :) Jos ikävä sielläpäin on jo iskenyt niin voi kovistella itseä tekemään jotain ainutlaatuista evästä lähipiirilleen ja saapi kommenttikentässä sitten retostella makuyhdistelmillä. :) Ja jos testiajot on maistunut sopivasti niin tekaskaapa huhtikuussa väsyneille reissaajille sitten samanlaista ;)
-Matti
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
No sopivasti saa tämä tuoksu, joka kotona nyt tuoksuu lisämakua. Otin nimittäin juuri leivinuunista piimälimput ja pistin vielä jälkilämpöön villaviltin sisälle hetkeksi. Tekisi mieli pyöräyttää paketin sisälle muutama ja lisäksi Se mustikkakukko kans ja laittaa velipojille lämpimäisiä��
VastaaPoistaTaitaa tuon anonyymin keskustelijan takana olla Lenuski. Sen verran oli tuntomerkkejä tekstissä. Mie tääl rouskuttelen Vaasan Maukas -näkkäriä. Katoinpa huvikseen sen ainesosaluetteloa. Siinä on näköjään 84 % täysjyväruisjauhoa, 5 % ruislesettä ja silleen. Mutta ei tää Matti kävis sulle, kun lopussa lukee seuraavasti: "Saattaa sisältää seesaminsiemeniä." Jos tuut mun luona käymään kevväällä, niin voin silti tarjota näitä näkkäreitä. Tai en samasta paketista, kun se just loppu, mutta ihan sua varten voisin ostaa uuden. Tuli niin ikävä.
VastaaPoistaOisitte nyt ylpeitä, jos tietäsitte, miten oon pärjänny auton kans urhoollisesti pakkaskeleillä. Diesel asettaa aina lisähaasteita. Nyt hehkun kans on ollu säätöä. Muutamia iltoja on menny asiaan perehtyessä, korjaamoihin soitellessa, varaosaliikkeitä kolutessa, sukulaisten ja tuttujen tietoja kysellessä jne. Lopulta tänään sain vaihdettua levymallisia sulakkeita moottoritilan puolelle sen verran, että uskon auton huomenna käynnistyvän ilman pitkiä yrityksiä. Oon aika tyytyväinen. Nyt ymmärrän taas Poloa paremmin. Se on lähes inhimillinen olento. Se oikutteli, kun en ollut antanut sille huomiota riittävästi. Nyt kun tuolla pakkasessa (-14 + tuuli) värkkäs ja se sai erityishuomiota, niin eipä montaakaan päivää menny, kun asia tuli kuntoon. Jos vielä opin siitä lisää, niin en taida raskia luopua siitä ikinä. ;-) Sanotaan, että kukille pitää puhua. Kyllä autoille ainakin saman verran.
Kiitokset Siskoille makuterveisistä! Hieman kateutta herätti kummankin ruokaosasto, myös näkkileipä :) Täällä on pakattu lunchboxeihimme taas paahtoleipää ja myös kanaa ja riisiä. Tulee muuten uunissa hyvät rintafileistä kun laittaa alle sipulia ja päälle juustoa, tomaattia ja kermaa. Suomeen verrattuna kana on täällä edullista.
VastaaPoistaYmmärrän Soile kiintymyksen Poloon olemmehan kohtalotovereita. Taino ainakin kohtaloserkkuja. Onneksi löytyi hyvä kenneli talvenajaksi omalleni. :)
Tsemppiä kaikille sinne. Otan osaa pakkasiinne käymällä kylmällä puolella ilman pipoo :P (ainakin ovella)
-Luke
Meillä on tän vuoden puolella keitelty ruispuolukkapuuroo ja paahtoleipääkin syöty kai ehkä kaks pakettia.
VastaaPoistaTapion auton arvo on noussut arvaamattomiin korkeuksiin, kun meken (huom kirjoitetaan jo pienellä) akku vetelee viimeisiään, eikä siihen oo luottoa. Lisäks jotai virtalukkohäikkää, niin että parkissa seisoo. Urheiluautolla on hyvät oltavat lämpimässä autotallissa, kaikki ovetki pelaa näin ollen ;). Zirkkeli
Tänään oon syöny peruna-porkkana-purjososekeittoa, joka on maustettu mustapippurilla, koskenlaskijalla ja ruohosipulilla. Sen kaverina porokylän ruisleipää, juustoa ja kinkkua sekä rasvatonta maitoa. Jälkiruuaksi etelän hetelmiä rahkan, luonnonjugurtin ja vaniljakastikkeen kera + kahvi maidolla.
VastaaPoistaPololle ei pelkkä puhuminen riitäkään, iloitsin liian aikaisin. Sama ongelma käynnistämisessä jatkuu. Jyrkin puhelinavustuksella tutkin löytämäni releiden kohteita, mutta hehkun relettä en löytäny. Jos ei selviä pian, niin pitänee turvautua ihan korjaamon apuun tai motskarin luottokorjaajan puhelinkonsultaatioon. Ja kun ei puhe tehoa, niin vois siirtyä järeämpään keinoon ja ottaa laulun lahjat käyttöön - luulis murtuvan kovempikin rotisko.
Toivottavasti urheiluauto ei opi liian hyvälle :) Mullaki oli muuten häikkää käynnistyksessä viimekesänä ja siihen autto rele nro. 109 vaihto. Se löytyy ratin alla olevan sulaketaulun yläpuolella, semmosia ison nopan kokosia kuutioita. Lähtee vetämällä. Kun väänti avaimesta ja samaan aikaan anto luunappia releelle niin se lähti käyntiin :P mutta ku siihen kyllästy niin piti mennä autosähkökauppaan. Autossa on kahta relettä jotka vaikuttaa hehkuun, tai ainaki käynnistykseen niin elä suutu myyjälle jos se antaa väärän :D Mut jos löydät sen 109 releen niin nappaa mukaan kauppaan (jos löydät kaupan :) ) muistaa vaan mistä välistä ja mitenpäin releen otti. Tsemppiä :) ei SUOMALAINEN NAINEN mitään korjaamoita tarvi.
VastaaPoista-pikkuveli
Kiitos! Tiiän sen releen, ja kaks muutakin. Tänään yritin selvittää, mitkä vaikuttas hehkutukseen. Käytin irtikin niitä ja sain paikalleen. Oisko tuo 109 oikeesti ratkaiseva - netistä löytyy niin monenlaista tietoa ainakin keskustelupalstoilta. Oon jo tuttu siellä varaosaliikkeessä, että ei ne mulle varmaan väärää myy. Pitäsköhän kokeilla, meinasin jo luovuttaa. Varaosaliikkeessäkin on ihan tuurissa kuinka asiantunteva myyjä sattuu kohdalle. Huomasin, kun kävin samassa liikkeessa saman päivän aikana kaksi kertaa erilaisia sulakkeita ostamassa. Lojaaliuteni miesten kauppoja kohtaan estää kertomasta ko. varaosaliikkeen valtakunnallisesti tunnettua nimeä. Eihän suomalainen nainen tarvikaan korjaamoita tai kuten äityliini asian ilmaisisi: "ei siihen ..... tarvita". :D
VastaaPoistaSaattaapi olla siellä etelässä luonnollisemmat sapuskat. Jos karja laitumella itse pääsee hakemaan appeensa niin laadukkampaa lihaa on tuloksena. Muistaakseni maitokin siellä on valkuaisainekoostumukseltaan parempaa mitä kotomaassa joten terveellistä lie vaikka maku olisikin vieras.
VastaaPoistaOlette luonnollisesti tietoisia miten ruokapyramidi on nyt päivittynyt ja miten se lepää laajalla vihannes- yms. kasviskannolla. Pottu ja leipä eivät siihen kuulu. Raavas mieskin pärjää puolella kilolla lihaa viikossa.
Onkos teillä tietoa, mitäs eläkeläiset siellä puuhailee; istuvatko vain varjossa kaukaisia lintuja tiiraillen?
-Setä
Tänään meidän keittiössä valmistuu SISKONMAKKARAKEITTO (siskonkorvsoppa). Keittäjinä teitä nuoremmat keiton ystävät. "Oma apu paras apu" kun isä, äiti ja kolme lasta sairastavat kuumetautia, joka painaa selän tukevasti petiin.
VastaaPoistaRunebergintortut puuttuvat pöydästä, vaikka liput liehuvat (naapureiden saloissa) suuren kansallisrunoilijamme juhlapäivän vuoksi. Australia ei ruuneperejä tunne, mutta kiinnostaisi tietää, kuka on Australiassa saanut kansallisrunoilijan tittelin. Voisitte vaikka pienen tekstinäytteen laittaa meidän sivistämistä tukemaan!
Oottako kuulleet poliittisia jymyuutisia eiliseltä päivältä? Ihan tästä läheltä. Selvitelkää asia perin pohjin, ennen kuin palaatte - muuten huomaatta tippuneenne kärryltä pahimman kerran.
Aurinko on kohottanut kasvojaan ja näkyy saaneen valoa ja pilkettä kovan retkensä aikana niin kuin te - vai miten se menikään, kuka matkusti ja kuka vain pysyi aloillaan tiiraillen ikkunasta toisten menemisiä? Tähän on joillakin tyytyminen. Kiitos tästä maisema-aukosta!
Meillä on aina tehty ihan pelkkää makkarakeittoa. Ei oo siskon makkaroita kulutettu, niinpä ne on kaikilla vielä vyötäröllä käyttämättä. :D Ottakaa pojat Päivin vinkistä vaarin ja lukekaa jymyuutinen. Saattavat toimittajat teillekin soitella ja kysellä ko. henkilön taustoja. Lehdistöä kiinnostavat pienetkin sukulaisten tuntemat yksityiskohdat, jos niistä voi revitellä otsikoita. Itse olen vain soliraarisuuren (tamperelaisittain nääs) nimessä vastannut: "No comments." ;)
VastaaPoista